Kandinsky en het opbloeien van de vrije geest.

Een boek over de visie, meditatie-en kunstzinnige oefeningen
     
 

In de stille aanwezigheid met mezelf durf ik de grote vragen van het leven te stellen. Het open geheim van de werkelijke transformerende vragen zijn niet in kennis te vinden. Wat vervult me in mijn leven, wat is vrijheid, wat is lijden, zou ik in liefde kunnen leven, zou ik ooit aan de mensenkunst kunnen bijdragen?
Hij, Wassily Kandinsky (1866-1944) concentreerde zich volledig op het innerlijke leven in de mensen. Hij waardeerde iedere student in wat deze meenam innerlijk. Alles, de hele natuur en ook de mens, zo wist hij, is dynamisch. In voortdurende beweging en verandering. En wat is er in de mens, dat eeuwig is?
Altijd zullen we graag horen over de groten die opstaan. Zo kunnen we kijken ook naar onze eigen diepte, in alle eerlijkheid onze handelingen te zien. Onszelf herkennen in het verleden, de toekomst en het moment nu.
Heb je wel eens zo’n gesprek gevoerd, waarin je geraakt werd? Een gewoon gesprek zomaar, waarin je meer ontving, dan je ooit had gedacht? Van hart tot hart. Het kan zo fris zijn als de eerste lentezon, vernieuwend of bevestigend. Het is geen geloof of kennis, geen 'als' en 'maar', wel een ontmoeting met je meest wijze, je eigen meester in jezelf. Vol van open bewustzijn en verwondering zomaar aanwezig zijn.

Juist in dit proces van ontwaken heeft Kandinsky ons stappen aangereikt. Hoewel er zeer veel boeken zijn geschreven over Kandinsky, valt er nog heel wat door te geven vanuit Kandinsky. Nu,100 jaar nadat hij zelf zijn boek kon uitgeven met de titel "Spiritualiteit en abstractie in de kunst". Na 7 jaar onderzoek en zelf ervaringen opgebouwd, kunnen we nu een boek aanbieden, waar ieder mens zijn weg in kan gaan. De weg, die belangrijker is dan het eindresultaat van zijn kunstwerk. Om deze oefeningen te kunnen vormgeven, hebben we inhouden van en over Kandinsky doorgenomen, die Hans Hermann ons nagelaten heeft.

Kunst kan alleen ontstaan uit dat wat ikzelf ben. Je blijft in de waarheid, die jezelf bent.Kun je je eigen schilderij accepteren, ook wanneer dat lelijk gevonden wordt? Als je het toch kunt liefhebben, staat de verandering al in al zijn dynamiek te popelen. Wie nieuwe kunststijlen verwacht, zal vooral de ontwikkeling van pure mensenkunst gaan zien. De mens zelf kan nieuw worden, zich vernieuwen, zodat hij met een wijder bewustzijn kan zien en horen.

Oude middelen kunnen gebruikt worden om de natuurprocessen nieuwe vorm en kleur te geven. Hans Hermann maakte het waarnemen en schilderen tot een kwalitatieve ontwikkelingsweg. Welke scholing kan Kandinsky ons bieden met de meditatieve tekenoefeningen, waarover nooit geschreven werd?
We zouden de kunst toch werkelijk tekort doen, als we bijvoorbeeld het schilderen als een leerbare stijl bleven zien? De techniek is te leren, maar de mensenkunst, die erin ontstaat, is een levensweg. De kunsten kunnen zich vernieuwen en verdiepen, wanneer de mens zich vernieuwt. Kleuren willen gezien worden, doorleefd worden, doorstreden en doorwerkt worden. En hoewel mijn schildersjas veel meer vlekken heeft dan de pij van de monnik, worden alle voorstellingen en ideëen van me afgeschilderd en wordt authentiek gedrag steeds meer geleefd. Ik kan zelfs niet anders. Daar ik dagelijks heel concreet met mezelf geconfronteerd word, ligt daar steeds de vraag: wil ik realiseren wie ik werkelijk ben? Er is geen vraag of ik er over zou willen nadenken. De sprong in de diepte, de openheid en leegte is onlosmakelijk verbonden met kunstzinnige ervaringen. Het is de sprong uit ons denken, die tot meditatie leidt. Zo laat ik mezelf vallen in het grote geheel en drukt liefde zich uit door mijn handen. “Kunst als hoogste vorm van bewustzijn”, zei Kandinsky.

Over de werkelijkheid van deze kunstenaar gaat het nieuwe boek.
Kandinsky heeft de kunst verruimd naar het leven zelf. Hij heeft ons de condities aangegeven om onze eigen innerlijke meester te worden en daarnaar te luisteren en vanuit die bron te leven. De innerlijke werkelijkheid is voor hem een concrete werkelijkheid, die men bij voortduring kan omzetten en metamorfoseren. Met de zelfkennis als grondslag van een nieuw leven en een nieuwe kunst leidt hij ons door de stappen heen. Een nieuwe kunst, die steeds actueler wordt.

Hélène Jansen begeleidt ruim dertig jaar innerlijke ontwikkelingsprocessen middels de schilderkunst en leidt dagexcursies in diverse musea, als ook kunstreizen.
Voor presentaties over het nieuwe boek kunt u middels email contact opnemen met Hélène Jansen

Klik hier voor de lezing uitgesproken tijdens de boekpresenatie op 26-6-2010

Gegevens over het boek :

Formaat    21 x 22
Pagina's: 192 bladzijdes
Uitvoering: gebonden met zwart-wit en kleurafbeeldingen
Het boek is alleen te bestellen bij mij via email of Boll.com en niet meer verkrijgbaar in de boekhandel.
NUR         640
Prijs         € 29,90
ISBN        978 90 259 60 17 9
Het wordt uitgegeven worden door uitgeverij Ten Have.
Schrijvers L. van den Berg en Hélène Jansen van Bavel.


 
 


 

 
 

Afbeelding van de omslag.Link naar site Helene Jansen

| Site Map | Contact | ©2009 Helene Jansen | Laatste update: 06.11.2018 | Ontwerp en beheer Peter Jansen |